We raken er niet over uitgepraat: de droogte deze zomer. Hoewel er in de afgelopen dagen af en toe flink wat regen gevallen is, is de droogte voorlopig nog niet verdwenen. Dat hoor je niet alleen in het nieuws; waarschijnlijk heb je het ook al wel gezien aan de planten in je tuin.
Grondwater
Door de aanhoudende droogte staat het grondwater inmiddels uitzonderlijk laag. Zo laag zelfs, dat dit vergelijkbaar is met het recordjaar 1976. Ben je trouwens benieuwd naar het grondwaterniveau in jouw omgeving? Dat kun je hier zien.
De droge natuur
Door de droogte zien verschillende planten in jouw tuin er inmiddels vrij verdord uit. Ook gaan bepaalde planten dood of gaan ze in de overlevingsstand. Zo laten planten hun bladeren al vallen. Door de bladeren verdampt namelijk water; met minder bladeren verdampt minder water en houdt een plant het dus langer uit. Ook hebben veel planten inmiddels gebloeid en zaad gevormd en zijn de boeren waar mogelijk al begonnen met het binnenhalen van de gewassen, die ook nog eens een stuk kleiner zijn dan zou moeten. Misschien heb je al wel gelezen over de te kleine pruimen, tomaten en aardappelen.
Houd het water vast!
Om je tuin een handje te helpen, zijn er een aantal manieren om water langer op te slaan. Door water bijvoorbeeld op te slaan in reservoirs boven of onder de grond – zoals onder je terras – heb je langer een voorraad beschikbaar om je planten water te geven. Door op zo’n reservoir een hemelwaterafvoer aan te sluiten, komt het water van je dak in het reservoir terecht en kan het vervolgens worden gebruikt om je planten water te geven of je wc door te spoelen.
Ook kun je regenwater langzaam in de grond laten infiltreren, wat ook wel bekend staat als wadi: water afvoer drainage infiltratie. Doordat het water de grond langzaam infiltreert, blijft de grondwaterspiegel op peil. Tegels in de tuin helpen overigens niet; hoewel bestratingsfabrikanten steeds betere methodes ontwikkelen om tegels waterdoorlatend te maken, laten ze toch vaak slecht water door. Wij kiezen er dan ook voor om zo min mogelijk tegels te gebruiken, al staan functionaliteit en esthetiek altijd voorop.
Tot slot kun je ook je beplanting zo aanpassen dat deze goed tegen zowel natte als droge periodes kan. Bij de aanleg van een tuin letten wij altijd op diverse factoren. Zo analyseren we de bodemgesteldheid om te kijken wat er nodig is voor een succesvolle beplanting. We zorgen vooral voor een beplanting die past bij het huidige en het toekomstige klimaat.