Iedere plant heeft zo zijn eigen bladvorm. Er zijn samengestelde bladeren, en geveerde bladeren, gelobde, lijnvormige en naaldvormige bladeren. Die lijst gaat nog wel even door. Er is veel variatie te vinden in het aanzien van de bladeren die een plant draagt, en dat heeft alles te maken met de manier waarop een plant leeft. Voor ons als hoveniers en voor jou in je tuin zijn deze verschillen in bladvorm van interesse omdat we hiermee veel kunnen bereiken voor het visuele eindbeeld van een tuin.
Waarom hebben planten een verschillende bladvorm?
Een eikenboom heeft een gelobd blad, een dennenboom heeft naalden, en een kastanje heeft een handvormig samengesteld blad. Deze bomen en planten hebben een verschillende bladvorm omdat hun uiterlijke kenmerken zijn aangepast aan hun leven op een bepaalde locatie. Verschillende soorten flora hebben zich evolutionair aangepast aan het heersend klimaat waar deze plant voor komt. Ieder klimaat brengt heel wisselende omstandigheden met zich mee. Dat is de reden dat er zoveel verschillende bladvormen te vinden zijn. Door middel van bladvorm zijn planten op een vaak ingenieuze wijze geschikt voor een bepaald klimaat.
Neem bijvoorbeeld de grote bladeren van de Laurierstruik. Naast de verschillende bladvormen heeft de ene plant een dik blad en een andere juist weer een heel fijn teder blad. De Laurier heeft dikke lederachtige bladeren. Dat is niet voor niets, want deze plant komt van oorsprong uit het Middellandse Zeeklimaat. De bladeren hebben daar veel te verduren door het zand dat wordt meegevoerd in de lucht, en daarom zijn dan ook stevigere bladeren nodig.
Een andere bijzondere bladvorm is die van de Elaeagnus, ook wel bekend als de Olijfwilg. Deze plant heeft een wit laagje op het blad. Als je goed kijkt zie je dat dit laagje bestaat uit kleine spikkels. Deze spikkels moet je zien als een soort kleine parasolletjes die het blad beschermen tegen extreme verdamping en dus uitdroging. Vergelijk dat met een plant die in een hele natte zone zoals een moeras voor komt. Zo’n plant heeft eerder een heel groot blad waardoor heel veel verdamping plaats kan vinden.
Bladvormen in het beplantingsplan
Veel van deze planten doen het ook gewoon goed in het Nederlandse klimaat. Wij hebben het geluk dat we al deze variaties en soorten bladvorm kunnen combineren voor het mooiste tuinbeeld. Iedere plant heeft zo zijn eigen kenmerken, en bij het maken van een beplantingsplan houden we rekening met al deze kenmerken om de tuin er optimaal uit te laten zien.