Skip to main content

Een tuin is net zo veranderlijk als de seizoenen. Om het hele jaar door te kunnen profiteren van een mooie en nette tuin zijn verschillende vormen van tuinonderhoud nodig. Elk seizoen vraagt om andere soorten onderhoudswerk, en daarom is het wel fijn om alles op een rijtje te hebben. In deze nieuwe blogreeks gaan we de seizoenen af en leggen we uit welk onderhoud waar nodig is om je tuin klaar te maken voor dat jaargetijde. We beginnen aan het begin: het voorjaar!

De plantenborders: snoeien, composteren, bemesten

In het voorjaar geven we planten de ruimte om te gaan groeien. Dat betekent snoeien. Dit doen we door bij de vaste kruidachtige planten dode bladeren en takjes af te knippen en op te ruimen. Bij heesters moet bij het snoeien gelet worden op de takken die elkaar kruisen en tegen elkaar schuren, om plantwonden die geïnfecteerd kunnen raken te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant te verjongen. De oudere takken mogen uit de struiken weg worden geknipt. Let wel op wat je weghaalt, als een struik op meerderjarig hout bloeit moet je voorzichtig zijn dat je wel het juiste hout verwijdert.

Nadat de gesnoeide plantenresten verwijderd zijn uit de borders kan de keuze gemaakt worden om compost aan de bodem toe te voegen. Compost bevordert het bodemleven en zorgt voor voedingsstoffen in de grond. Ook bevordert compost het vasthouden van vocht in de drogere periodes. In onze blog over compostering vertellen we hier meer over. Met een cultivator woelen we de bodem los en brengen we de compost in. Hiermee brengen we ook zuurstof in de bodem, wat op zijn beurt ook weer goed is voor de bodemhuishouding. Dit is ook het ideale moment om open plaatsen in de borders op te vullen met nieuwe planten.

Tenslotte bemesten we de border met organische mest. Zowel voor de borders als voor het gazon zijn verschillende meststoffen op de markt verkrijgbaar. Wij kiezen echter altijd voor organische mest, omdat dat beter is voor je tuin en de natuur. Niet-organische mest is indirect een aanslag is voor het bodemleven.

Het gazon: maaien, verticuteren, bemesten

Ook het gazon nemen we onder handen. Hierbij doen we eigenlijk dezelfde dingen als bij de borders: snoeien en het verwijderen van dode resten en onkruid. Voor het gras betekent dit allereerst maaien, en vervolgens verticuteren. Verticuteren is het verwijderen van de ongewenste laag dode grassen en mossen tussen het gras. Beide klussen kunnen met de hand, maar dat is erg tijdrovend. Wij hebben voor beide taken machines. De verticuteermachine brengt tot 1 cm diep messen in de grond en snijdt zo de wortels van de mossen door. Al het afval kan daarna gewoon uit het gras geharkt worden, en de machine zorgt er zo voor dat water, licht en lucht het gazon goed kunnen bereiken. Vervolgens wordt het gazon doorgezaaid en bemest.

Als er heel veel mos in het gazon zit kan je overwegen om met een biologisch middel te strooien tegen mos. Ook is het verstandig om een keer bodemadvies te vragen. In onze blog over bodemadviezen vertellen we hier meer over. Veel mos betekend veelal dat de grond te zuur is. Dat is weer onwenselijk voor het gras. Door een te hoge zuurgraad geeft de bodem zijn voedingsstoffen niet af en kunnen deze niet worden opgenomen door het gazon. Omdat mos houdt van vochtige schaduwrijke plekken kan het in sommige gevallen ook interessant zijn om het gazon te bezanden.

De verharding: vegen, onkruid wieden

Door terrassen en verharding met een harde borstel schoon te vegen verwijder je een groot deel van de voedingsbodem voor mogelijk onkruid. Als er al veel onkruid tussen de voegen van je verharding groeit moet je dit verwijderen door het weg te plukken of met de wortel en al uit de grond te steken. Thermische bestrijding met een brander of kokend water is ook mogelijk. Je kookt dan de bladcellen van de plant, waardoor ze klappen en het blad afsterft. Omdat je hier de plant langzaam aan het uitputten bent – je verwijdert de wortel niet – zal je dit proces meerdere keren moeten herhalen.

De tuin is nu helemaal klaar voor het voorjaar!

Door naar de zomer

Leave a Reply

Privacy Policy