Het is zo ver, de dagen zijn korter en de regenjassen mogen uit de kast. De zomer is officieel voorbij en de herfst is begonnen. Een tuin is net zo veranderlijk als de seizoenen. Om het hele jaar door te kunnen profiteren van een mooie en nette tuin zijn verschillende vormen van tuinonderhoud nodig. Elk seizoen vraagt om andere soorten onderhoudswerk, en daarom is het wel fijn om alles op een rijtje te hebben. De vorige keer in deze blogreeks met onderhoudsadvies bespraken we de zomer, dit zijn de seizoensadviezen voor de herfst.
Borders: start met snoeien
In de herfst kan een eerste start worden gemaakt met snoeien van sommige planten. Ook kun je starten met het knippen van de uitgebloeide bloemen en zaaddozen uit de planten waar nodig. Bij het snoeien van Heester moet je er rekening mee houden dat je de Heesters met holle stengels niet volledig terugsnoeit. Deze planten zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en kunnen zelfs doodvriezen bij strenge vorst. Let daarnaast bij het snoeien van Heesters vooral op kruisende takken en takken die met elkaar schuren. Afhankelijk van op welk hout de Heester bloeit (één of meerjarig), kan deze deels gesnoeid worden. Let er dus wel op welke takken je wegneemt.
Vergeet daarnaast de plantenborders niet voor de laatste keer van het jaar te bemesten. Hiervoor kun je het beste organisch mest gebruiken. In ons eerdere blog over bodemmonsters en bemesting lees je hier meer over.
Het gazon: maai niet te kort
Wat betreft het gazon is het belangrijk dat dit niet te kort wordt gemaaid. Als het gazon de laatste keer van het seizoen te kort wordt gemaaid, stimuleert het de groei van mos. Daarnaast is het belangrijk om het gazon nog een laatste keer te bemesten. Dit kun je begin september het beste doen voor de laatste keer.
Paden en terrassen: opschonen voor de herfst
Ook de verharde stukken in de tuin zijn toe aan een laatste onderhoudsbeurt in de herfst. Een goede eerste stap is het schoonvegen van de paden en terrassen. Pluk zo nodig ook het onkruid weg. Wanneer de verharding schoon is kun je deze beter bijhouden in de herfst wanneer er veel blad valt.
Bloembollen: maak een plan
Wil je komend voorjaar een mooi bloeiende tuin? Dan kun je ervoor kiezen om bloembollen te planten. Hiervoor kun je een schema maken van welke bollen je wanneer en waar zou willen hebben. Op de meeste verpakkingen staat beschreven hoe diep de bloembollen moeten komen te staan en hoe veel je er per vierkante meter dient te planten.
Zo is je tuin weer helemaal klaar om de winter zonder zorgen door te komen!