Je vraagt je misschien af of een tuin met natuurlijke vormen wel bij een strak vormgegeven nieuwbouw huis past. We begrijpen de vraag, maar dit hoeft absoluut geen probleem te zijn! In een heel aantal gevallen kan het ontwerp door deze vormgeving juist versterkt worden. Maar dat is helemaal aan jou als klant zijnde.
Welke natuurlijke vormen passen bij mij?
Voordat we starten met het ontwerp gaan we eerst met je in gesprek over wat de wensen en eisen zijn van een nieuw tuinontwerp. Meestal wordt in zo’n verkennend gesprek duidelijk welke richting we op moeten in het ontwerp. Past een strakke vormgeving bij jou, of word je gelukkiger van natuurlijke vormen? We werken met het Feel Good Garden principe. Hiermee gaan we nog dieper in op het gebruik van natuurlijke vormen in de tuin en wat voor effecten deze hebben.
Een natuurlijke sfeer in een tuin wordt in eerste instantie bewerkstelligd met de vormgeving van borders en paden. Bij het opzetten van deze vormen en de samenhang ervan, streven we ernaar om een geheel te creëren. Een natuurlijk tuinontwerp kan dus sierlijke vormen bevatten, maar we kunnen het ontwerp ook een strakker uiterlijk geven. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen door strakke haagstructuren te plaatsen, waartussen sierlijke beplanting kan floreren.
Sierlijke of strakke vormen
Passen deze sierlijke vormen niet bij jou en wil je een ontwerp met strakkere vormen? Strakke vormen hoeven een natuurlijke uitstraling niet uit te sluiten. Binnen de strakke zichtlijnen kunnen we namelijk van alles laten gebeuren met bloemen en eventueel de uitgebloeide sierwaarde van bloemen. In dit beplantingsplan zullen de diverse geschikte kleuren en kleurcombinaties voor een interactief geheel zorgen. Met een combinatie van vaste planten en heesters en hagen kunnen we diepte in de tuin creëren. Planten worden natuurlijk geroemd om hun sierlijke waarde, maar kunnen ook bijdragen aan het versterken van de populaties van insecten en vogels. In dit geval gebruiken we de natuurlijke beplanting als schuilplaats én voedplaats voor al deze dieren.
Het gebruik van duurzame materialen
Naast de vormgeving van de tuin en de klimaatadaptatie die we juist besproken hebben houden we ook rekening met het materiaalgebruik in de tuin. We proberen zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken. We kijken hiervoor dan voornamelijk naar de streekeigenheid van een product. Leggen we in een tuin een hardsteen uit Vietnam of China of kiezen we eerder voor een gebakken straatsteen? Gaan we voor een overkapping die gemaakt is van Europees eiken of verkiezen we hier eerder een constructie van tropisch hardhout? We kiezen in zo’n situatie altijd voor duurzaamheid. We kiezen ervoor om zoveel mogelijk materialen uit de eigen streek te gebruiken. Zo zijn wij ook bewust lid geworden van NL Greenlabel.