Een landelijke tuin betekent optimaal genieten van de omgeving in je eigen privéparadijs. Vorige week bespraken we de kenmerken van een moderne tuin. Een populaire tegenhanger hiervan is een landelijke tuin. Welke elementen zijn hiervoor kenmerkend? En hoe richt je jouw ideale tuin in?
Basiskenmerken van een landelijke tuin
Laten we beginnen te stellen dat dit type tuin niet per se groot hoeft te zijn, integendeel. Het grootste voordeel van deze tuin is de aansluiting op de natuurlijke omgeving. Aan de grenzen mag de tuin langzaam overgaan in het landschap van de omgeving. Dichtbij het huis is er meer vormgeving.
Het grootste kenmerk van een landelijke tuin is het natuurlijke karakter. Het straalt eenheid en rust uit, maar er zijn vele variaties mogelijk. Maak het vooral persoonlijk. Houd je van een groot gazon, of juist van veel verschillende afscheidingen? Verwerk dat dan in je tuin. De natuur en omgeving waarin je tuin zich bevindt spelen een hierbij belangrijke rol. Het doel is om de tuin één geheel te maken met de omgeving. Zo reikt het optisch beeld verder dan de grenzen van de tuin. Doorgaans zorgen lange lijnen naar achteren en een eenvoudige inrichting voor een bijdrage hieraan.
De kracht van natuurlijke elementen
Waterelementen passen erg goed in een landelijke tuin. Water zorgt voor beweging en geeft je een bepaalde mate van rust. Zeker in en landelijke tuin kan water extra dimensie geven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vijver of beekje.
De keuze voor een erfafscheiding kan veel toevoegen aan je tuin wanneer je kiest voor een landelijk karakter. Kies voor en erfafscheiding die een mooi geheel vormt met de omgeving, dat past goed in een landelijke stijl. Hiermee zorg je voor eenheid en rust die tot buiten de tuingrenzen reikt. Een lage haag zou hiervoor een goede optie zijn. Een natuurlijk element, maar ook de mogelijkheid om er overheen te kijken en te genieten van de omgeving.
De opties voor beplanting in een landelijke tuin
Welke soorten bloemen, planten en bomen passen het beste in dit type tuin? In principe heel veel soorten. Juist de verschillende soorten zorgen voor een landelijk karakter. Denk aan fruitbomen, klimplanten en rijkbloeiende struiken. Speel met de eigenschappen van de verschillende beplanting om voor een gezellig uiterlijk.
Ruimte en eenvoud
Het doel van een landelijke tuin is dus om een gevoel van ruimte te creëren en deze samen te voegen met de omgeving. Een goede balans tussen de verschillende elementen, zoals gazon, terrassen, bomen en functionele bestrating is hierin belangrijk. Met een landelijke tuin haal je het landelijke leven dichtbij huis. Je kunt in rust genieten!
Ben jij er al uit of je voor een landelijke tuin gaat? Of past een moderne tuin beter bij jouw voorkeuren? Laat het ons weten en we denken graag met je mee!