We proberen zo veel mogelijk gebruik te maken van de natuur. Je zult versteld staan van hoe eenvoudig je chemische bestrijdingsmiddelen achterwege kunt laten wanneer je werkt met bestrijding door middel van natuurlijke vijanden. In deze blog bespreken we een aantal voorbeelden van natuurlijke bestrijding die wij doorgaans inzetten. We blijven echter bezig met het vinden van nieuwe mogelijkheden!
Weg met bladluizen dankzij lieveheersbeestjes
Bladluizen zijn in de meeste tuinen ongewenst. Ze vermenigvuldigen zich snel en kunnen veel schade aanbrengen aan de gewassen en planten. Gelukkig hebben ze een aantal natuurlijke vijanden die de strijd met ze aangaan. Misschien wel de meest bekende vorm van bestrijding middels natuurlijke vijanden is die van lieveheersbeestjes tegen bladluizen. Last van bladluis in de tuin? Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand en eten bladluis met veel liefde. Sterker nog, ze hebben bladluis hard nodig. Wij werken specifiek met de larven van lieveheersbeestjes, omdat deze veel meer bladluizen eten dan volwassen lieveheersbeestjes. De larven eten namelijk tot enkele duizenden bladluizen voordat ze lieveheersbeestje worden!
Ook sluipwespen helpen tegen bladluizen
Net als lieveheersbeestjes, houden ook sluipwespen van bladluizen. Ze klinken misschien als griezelige beestjes, maar ze zijn volledig onschadelijk en niet te vergelijken met normale wespen. Bovendien zijn ze ontzettend klein en bijna niet te zien met het blote oog. Het verschil tussen sluipwespen en lieveheersbeestjes is dat sluipwespen de bladluis niet opeten, maar op een andere manier gebruiken. De sluipwesp legt namelijk een eitje in de bladluis, waarna zich een nieuwe sluipwesp ontwikkelt in de bladluis. Deze wordt dan een soort mummie totdat de sluipwesp volledig is ontwikkelt en het (dode) lichaam van de bladluis ontsnapt.
Andere manieren voor bestrijding middels natuurlijke vijanden
Momenteel zijn we bezig met het onderzoeken of het mogelijk is om regenwormen in te zetten in slechtdoorgaande gronden. Regenwormen boren dan gaatjes in de grond die zorgen voor betere afwatering. Bovendien kunnen zij bladeren en andere organische resten omzetten in voeding voor de plant. Als een grond te vast is blijft er water op staan en slipt de hele grond dicht, op die manier komt er geen lucht in de grond waardoor plantenwortels zich niet kunnen ontwikkelen.
Wij geloven in een gezonde cyclus door de gehele tuin. Een goede bodem versterkt groei, en verhoogt de diversiteit aan insecten. Verschillende elementen in de tuin kunnen samen voor een goede bloei en groei zorgen.
Wil je de cyclus in je tuin verbeteren, of aan de slag met natuurlijke bestrijding? Laat het ons weten!