Dat wij van tuinieren houden, staat natuurlijk als paal boven water. Wij weten hoe heerlijk het is om in de tuin te werken én te ontspannen, maar we zijn niet de enige. Er worden namelijk ook steeds meer onderzoeken gedaan over de gezonde effecten van tuinieren en in het groen zijn op je mentale gezondheid. In deze blog vertellen we je daar graag meer over zodat jij nog enthousiaster wordt om in de tuin aan de slag te gaan.
Terug naar de kern
Wat leven we tegenwoordig een ontzettend snel bestaan. Door de globalisering en de opkomst van de consumptiemaatschappij is de snelheid van onze levensstijl al sinds het begin van de 20e eeuw alleen maar aan het toenemen. De technologisering van de maatschappij doet daar nog eens een enorme schep bovenop. Elke dag krijgen we zo enorm veel informatie binnen van over de hele wereld: Whatsapp berichtjes, nieuwsberichten via de NOS app, reclames op Facebook, en dan hebben we het alleen nog maar over berichten via onze mobiele telefoon!
Wat we hierdoor zien gebeuren is dat er een tegenbeweging ontstaat. Mensen hebben behoefte om activiteiten weer op een analoge, langzame manier te doen. Dit zien we bijvoorbeeld in de herontdekking van analoge fotografie of de platenspeler. De term die bij dit verschijnsel hoort is ‘slow living’: je kiest er bewust voor om wat langzamer te leven.
Dit zien we ook terug bij de liefde voor tuinieren en in het bijzonder voor de moestuin. Gewassen verbouwen in eigen tuin of op balkon wordt steeds hipper en de jongeren doen het meer en meer. Er is een behoefte om terug te keren naar de kern, om bewust te worden waar je eten vandaan komt en dat vervolgens met aandacht opeten. Dat is wel even wat anders dan een diepvriesmaaltijd van de Albert Heijn.
Met aandacht eigen gewassen kweken.
Waar de diepvriesmaaltijd staat voor het toppunt van snelheid en efficiëntie, daar staat eigen gewassen kweken voor het toppunt van geduld en aandacht. Elke stap van het proces maak je hierbij bewust mee. Je plant een zaadje, er komt een klein groen blaadje boven de grond, deze groeit en groeit, tot er op een gegeven moment het begin van een vrucht of groente zichtbaar wordt. Dit is de basis van al het eten wat we nog steeds elke dag consumeren en we lijken er zo ver verwijderd van te zijn. Geen wonder dat tuinieren een manier is om te aarden en terug bij de kern van ons bestaan te komen. Ook geen wonder dat er in 2013 in het Mental Health Review Journal een artikel gepubliceerd is over het verband tussen tuinieren en geestelijke gezondheid. Daaruit bleek dat tuinieren zorgt voor verminderde symptomen van depressie, angst en stress.
De stress verlagende voordelen van groen
Echter is niet alleen het kweken van onze eigen gewassen goed voor onze mentale gezondheid, überhaupt in het groen zijn doet enorm veel voor ons stress level. De Britse universiteiten van Webminster en Essex tonen dit aan met een wetenschappelijke studie, slechts 30 minuten per week doorbrengen in je tuin heeft al een positief effect op je mentale gezondheid. Ook het verhuizen van een grijze, betonnen stad naar een groenere omgeving heeft duidelijk positieve effecten op je mentale gezondheid, bleek uit een onderzoek van 2013. In een groenere omgeving gaat alles vaak toch wat langzamer dan in een drukke stad, dit werkt stress verlagend. Daarnaast ben je eerder geneigd om buiten te komen wat zorgt dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Naast je mentale gezondheid is dit ook essentieel voor je fysieke gezondheid.
Contact maken met de natuur
Dit komt er allemaal op neer dat wij je graag aansporen om die natuur op te zoeken. Dit kan door een uitgebreide boswandeling te maken of door heerlijk in de tuin aan de slag te gaan, met je handen in de grond te werken om je hoofd leeg te maken. Bij het gebrek aan de tuin dan kunnen een paar plantjes op je balkon of in je vensterbank al genoeg zijn om dat contact met de natuur weer op te roepen. Heb je wel het geluk van een grote tuin? Zorg er dan voor dat deze de juiste energieën oproept. Dat kan bijvoorbeeld met de principes van de feel good garden, waarmee wij veel werken. Uiteindelijk is de natuur de plek waar alles en iedereen vandaan komt, dus laten we er goed voor zorgen en daarmee automatisch goed voor onszelf zorgen.