Twee weken geleden hadden we het er over hoe belangrijk bijen zijn voor het behouden van een balans in de biodiversiteit. Daarbij benoemden we ook welke planten wij op ons eigen terrein en in onze tuinen planten om de bijenpopulatie in stand te houden. Nu dat we later in het seizoen komen is er steeds minder voedsel beschikbaar voor bijen en andere insecten zoals vlinders. Wederom kunnen we in de tuin een handje helpen.
Hoe overleven bijen de winter?
In het najaar begint de natuur zich voor te bereiden op de winter. Het bloeiseizoen van de meeste bomen en bloemen is in deze periode van het jaar voorbij. Het wordt dus lastiger voor bijen en vlinders om voedsel te vinden. Voldoende voedsel is echter wel heel belangrijk want deze insecten hebben genoeg reserve nodig voor de koude winterperiode.
Kolonies van de Europese honingbij overleven de winter door een slim overlevingssysteem. De bijen verzamelen zich opeengepakt in de korf. Dit zijn soms wel tienduizenden bijen. In het midden bevindt zich de koningin, samen met de voorraad honing en stuifmeel van de kolonie. De koningin wordt verwarmd door de omringende werksterbijen die dat doen door hun vleugelspieren te bewegen. Door dichter bij of verder van elkaar af te kruipen zorgen de bijen dat de temperatuur in de korf tussen de 18 en 25 graden blijft, ongeacht de buitentemperatuur. Af en toe wisselen ze af zodat ook de buitenste laag bijen weer kan opwarmen.
Winterbloeiende planten
Om de korf te kunnen verwarmen voorziet de honingreserve in de korf de bijen van energie. De periode in de aanloop naar de winter is cruciaal om te zorgen dat de voorraad groot genoeg is. In deze periode kan je de bijen helpen door planten zoals de Hedera helix ‘Arborescens’ in je tuin te hebben staan. Deze struikklimop is één van de laatste planten die bloeit en kan zo in de herfst en winter als voedselvoorziening voor de bijen en vlinders dienen.
Hedera helix ‘Arborescens’ is een plant en een voorbeeld van een zogenaamde waardplant. Denk hierbij aan het spreekwoord ‘zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’: een waardplant is een gastheer voor een bepaalde diersoort. Hedera helix ‘Arborescens’ is niet alleen een waardplant voor bijen maar ook voor vlinders. In de zomer voeden vlinderrupsen zich aan deze gastheer. De rups legt dan haar eitjes direct op de plant zodat deze direct toegang hebben tot voedsel in het najaar. Vogels zijn overigens ook heel blij met de late bloeiperiode van deze heester.
Bijen en vlinders zijn gek op je kruidentuin
Door deze klimop en andere kruidplanten te planten zal je er zeker van zijn dat de bijenpopulaties de winter overleven. Verschillende soorten vlinders en bijen zijn dol op de diverse planten in een kruidentuin. Zo kan je in de lente weer genieten van ijverige activiteit van bijen en vlinders in je tuin.