Natuurlijk willen we dat alle plantenbakken er gedurende het hele jaar goed uitzien. Daarom kan het handig zijn om vaste planten of heesters te plaatsen die groen blijven. Voordat we hier aan kunnen beginnen moeten we eerst bepalen wat het gewenste uiterlijk van de plantenbak is. Wil je graag een plantenbak die hoofdzakelijk uit bloemen bestaat of moet de nadruk liggen op wintergroene beplanting? En wat zijn tips om de plantenbakken te verzorgen?
Groenblijvende beplanting
In de meeste gevallen hanteren we voor plantenbakken een schema of een beplantingsplan, net zoals we dit doen voor een plantenborder. Dit schema vullen we in aan de hand van de wensen omtrent kleur, bloeiperiode, karaktereigenschappen en in hoeverre de planten groen blijven. Door rekening te houden met deze elementen creƫren we een eindresultaat van een plantenbak die er het gehele jaar goed uitziet.
Bij groenblijvende beplanting kunnen we bijvoorbeeld denken aan heesters: Taxus, Laurier, Juniperus, Pieris, Rhodondendron, etc. In het geval van groenblijvende, vaste planten kun je denken aan de Helleborus, Geranium, Waldsteinia, Liriope of een Pachysandra.
De bodemopbouw van de plantenbak
In de zomerperiode hebben plantenbakken nogal eens te maken met droogte, maar in de winter staan ze vaak te nat. Daarom is het van belang om onderin de plantenbakken een laag van expansiekorrels aan te brengen. Met behulp van expansiekorrels kan het vocht gemakkelijk stijgen en zakken zonder dat de potgrond of teelaarde in de bovenlaag te nat wordt. Daarnaast is het van belang om een overlooppijpje op hetzelfde niveau aan te brengen, om te voorkomen dat de laag met potgrond doorweekt. Een paar gaten aan de zijkant van de plantenbak zouden dit probleem ook al kunnen oplossen.
Beregening in de plantenbakken
Afhankelijk van hoeveel tijd je wilt spenderen aan het onderhoud van de plantenbakken, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een druppelslang in de plantenbak te plaatsen. Een druppelslang geeft heel geleidelijk vocht af en zorgt ervoor dat het water heel geleidelijk opgenomen wordt. De planten kunnen dit vocht dan ook beter vasthouden. Daarnaast kan er eventueel gekozen worden voor het inschakelen van een beregeningscomputer. Afhankelijk van de periode kan de duur en de frequentie van de beregening gewijzigd worden in de computer. Bij bepaalde systemen bestaat er zelfs de mogelijkheid om een vochtigheidsmeter aan de computer te bevestigen om het nog gemakkelijker te maken. Is dat allemaal iets te luxe voor jou? Dan raden wij aan om een meter voor de bodemvochtigheid aan te schaffen. Deze geeft een goed beeld van hoe veel water de planten nodig hebben.
Heeft u vragen over planten in plantenbakken en de verzorging ervan? Neem dan contact met ons op!