Hoe zorg je dat je siermoestuin goed gepland is? In de vorige blog over hebben we een samenstelling gemaakt van wat voor soorten groenten, fruit en kruiden we in de tuin kunnen aanplanten. Het is wel een goed idee om na te denken wanneer je plant of zaait, om te zorgen dat je verspreid kan oogsten en niet al je groenten en fruit op hetzelfde moment klaar zijn om te eten. Een zaaikalender kan hierbij helpen.
De zaaikalender: houd het bij!
Houd rekening met hoe je siermoestuin zal groeien door je planten bij te houden in een zaaikalender. Hierin neem je op wanneer je welke plant waar plant, wat de opbrengst van deze bepaalde plant zal zijn, en wanneer de tijd rijp is om te kunnen plukken of oogsten. Ook daarbij kun je dan weer rekening houden met je indeling van je tuin, dus misschien is het handig om je kruiden dicht bij de keuken te zetten en het fruit door te tuin heen, zodat je na het eten voldaan een wandelingetje door je tuin kan maken en dan kan genieten van een ‘pluk’-dessert.
Je hebt de keuze om zelf te zaaien, maar het is natuurlijk ook prima mogelijk om plantjes aan te schaffen bij een tuincentrum. Maar hoeveel plantjes geven nu wat aan vruchten op welk moment? En op welke manier zijn deze resultaten afhankelijk van de hoeveelheid licht, warmte en vocht?
Groente- en fruitkennis: zoek het op!
De makkelijkste manier om dit per groente-, fruit- of kruidsoort uit te vinden is door gebruik te maken van bestaande naslagwerken. Op het internet en in de boekhandels zijn er verschillende boeken, tijdschriften, enzovoorts te vinden die een indicatie geven wanneer je wat kan zaaien of welke plantjes je op welk moment kan zetten. Hierin vind je ook per plant een overzicht van de opbrengst en de ideale plaats voor deze plant in je tuin. Dat is wel zo handig!
Onze tip
Afhankelijk van je gewenste opbrengst zal je een aantal planten zetten. Als je een grote opbrengst wil dan zal je op hetzelfde moment ook meer bonen moeten leggen of meer slaplantjes moeten zetten. Persoonlijk vinden wij het leuker om over een langere periode te kunnen eten uit eigen tuin. Zet daarom liever iedere week 2 nieuwe slaplantjes dan dat je er in één keer 10 zet. Natuurlijk kan je verschillende soorten groenten wel conserveren, maar wij vinden vers toch echt lekkerder. En, op deze manier ben je vaker actief bezig met kleine aanplant in je (sier)moestuin, wat natuurlijk ook een manier is om het meeste uit je eigen tuin te halen.
Je kunt nu volledig aan de slag met het plannen en oogsten van je eigen siermoestuin. In de volgende blog zullen we het hebben over hoe je vervelende plagen zoals slakken in de sla kan voorkomen.