De dagen worden korter, de nachten langer en de meeste bladeren zijn weer van de bomen gevallen: de winter is in aantocht. Het moment is daarom aangebroken om je tuin winterklaar te gaan maken. Hiervoor zijn verschillende werkzaamheden in de tuin nodig, al moeten sommige activiteiten vaker uitgevoerd worden dan andere. Hoe dat zit? In deze blog zetten we alles op een rijtje.
Gazon
Gazononderhoud is belangrijk, ook in het najaar. Zorg er daarom voor dat je wekelijks de boombladeren van het gras verwijderd. Als je deze namelijk zou laten liggen verstikt het gazon. Verstikking herken je aan gele vlekken in het gras.
Het is ook verstandig om je gras de laatste keer in het jaar niet te kort te maaien. Zo voorkom je dat er te veel mos tussen je gazon gaat groeien en het beschermt de wortels van je grasveld bij vorst. Vergeet ook niet om in de winter je gazon te bekalken. Kalk stimuleert namelijk de ontwikkeling van haarwortels. Het bekalken van je gazon is als het goed is ook onderdeel van je onderhoudsschema.
Verharding
Je hebt in je tuin vast wel wat verharde paden liggen. In het najaar liggen deze ook vaak al snel vol met bladeren en afgestorven planten. Het is daarom slim om de verharding in je tuin schoon te vegen, harken of blazen. Het is verstandig om dit tuinafval in je plantenborders te brengen. De bladeren dienen namelijk als een natuurlijke isolatie voor je tuinplanten in de koude wintermaanden.
Tijdens het schoonvegen merk je misschien wel dat er wat bladeren klem zitten tussen de voegen van de stenen. Als dit het geval is dan weet je dat je eigenlijk wel wat vaker mag vegen. Het bodemleven in je tuin is dan namelijk al bezig geweest met de eerste stap van het omvormen van het blad naar compost en voeding voor je tuin. Wormen nemen de bladeren op je verharding namelijk vast en trekken deze de grond in om ze te verwerken.
Vaste planten
Het kan lastig zijn om te bepalen welke vaste planten je in de winter wel en niet afknipt, zeker omdat het ook een esthetisch effect kan hebben. Met dit effect bedoelen we bijvoorbeeld de rijp die je in de winter kunt zien op uitgebloeide bloemknoppen van de zonnehoed, wat er mooi uit kan zien. Bovendien heeft het loof van vaste planten in de winter ook een functie. Het beschermt namelijk de wortels van je vaste planten tegen de vorst.
Heesters en bomen
In voorbereiding op de winter mogen ook een deel van de heesters en bomen gesnoeid worden. Bij heesters gaat het vooral om soorten die geen holle stengel hebben. Heesters met holle stengels bevriezen namelijk veel sneller in de winter op het moment dat ze gesnoeid worden. Op het moment dat we een struik met holle stengels dan ook zouden snoeien, moeten we er rekening mee houden dat deze wel eens gedeeltelijk zou kunnen bevriezen.
Daarnaast moeten we rekening houden met zogenaamde ‘A-B-C’ bomen en heesters. Deze heesters bloeden op het moment dat ze te laat in het seizoen worden gesnoeid. Onder deze planten vallen onder andere de Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk), maar ook de Juglans (notenboom) en de Vitus (druif) zijn onderdeel van deze groep planten.
Aanplanten, verplanten en scheuren
De dagen worden alweer iets langer, maar het is nog een paar maanden winter. Misschien is je tuin al winterklaar, misschien moet je daar nog wat aan doen. Zo kun je in het voorjaar genieten van een prachtige tuin. Hoe dat zit? In deze blog zetten we alles op een rijtje.
Kortom, er is genoeg te doen om goed voorbereid de winter in te gaan met je tuin. Kun jij daar nog wel hulp of advies bij gebruiken? We helpen je graag op weg.