Hoe kunnen we bij het aanleggen van een tuin zo veel mogelijk rekening houden met het verkleinen van onze ecologische voetafdruk? Onze ecologische voetafdruk is de ruimte die we per persoon innemen op aarde, gebaseerd op onze levensstijl. Het heeft dus te maken met de beslissingen die we nemen, bijvoorbeeld op het gebied van vervoer, maar ook wat we eten en welke materialen we gebruiken. Bij zowel het aanleggen als het onderhouden van de tuin kunnen we hier op verschillende manieren rekening mee houden. Er kunnen verschillende keuzes gemaakt worden, uiteraard in overleg met de opdrachtgever.
Milieuvriendelijke keuzes bij het onderhouden van de tuin
Bij het onderhouden van de tuin kunnen we bijvoorbeeld denken aan de hoeveelheid gebruik van bestrijdingsmiddelen of het gebruik van fossiele brandstoffen voor gereedschappen. Echter zijn er ook een aantal kleine ingrepen die effect hebben, zoals het vervangen van tegels door groen. Doordat er minder verharding is, is er meer plaats voor de opname van vocht in de bodem. Wanneer zich een situatie voordoet waarbij er een gat is gevallen in de beplanting, bijvoorbeeld door droogte, kun je ervoor kiezen om een nieuwe plant te planten die meerwaarde heeft voor bijen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit, die steeds meer in gevaar komt.
Heb je nog een stukje in de tuin waar je niet veel mee doet? Denk er dan eens over om er wat groenten en/of kruiden te planten. Wat betreft het afval in je tuin, kun je zowel takken en maaisel als blad prima composteren. Deze compost kun je in de winterperiode dan weer gebruiken als bodemverbetering. Kies je ervoor om gebruik te maken van meststoffen? Dan is het verstandig om organische meststoffen te gebruiken. Laat dan bijvoorbeeld het blad liggen waar dat mogelijk is.
Milieuvriendelijke keuzes bij het aanleggen van de tuin
Ben je bezig met het aanleggen van een hele nieuwe tuin? Ook dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan de duurzaamheid van het hout. Kies je voor eikenhout, Douglas of juist een tropisch hardhout? Doordat inheemse materialen veel minder ver gevoerd moeten worden zijn er veel minder fossiele brandstoffen nodig en is het dus beter voor het milieu. Let er op dat u hout koopt met het FSC keurmerk, daarnaast is het herplanten van bomen een erg goede manier om aan het milieu te denken.
Ook kan er rekening gehouden worden met het hergebruik van materialen door materialen gescheiden aan te bieden voor recyclen. Als je een vijver in de tuin aanlegt, houd er dan rekening mee dat deze ook zou moeten kunnen dienen als drinkplaats voor dieren. Dit zijn een klein aantal dingen die bij kunnen dragen aan zowel het verkleinen van onze ecologische voetafdruk als aan het vergroten van de biodiversiteit. Kleine aanpassingen met een groot effect! Wat pas jij al toe?