Het gras van een gazon is altijd groener bij de buren, maar voor hoelang? Het onderhoud kan soms een uitdaging zijn. Eerder schreven we dan ook al over het belang van gazon onderhoud. Door een goed onderhoudsadvies kunnen we er voor zorgen dat het gras bij jou minstens net zo groen wordt als dat van de buren.
Een gazon is meer dan gras maaien
Het onderhouden van een gazon betekent dat er meer moet gebeuren dan af en toe het gras maaien als het gras te hoog wordt. Om een grasveld goed te onderhouden betekent ook dat er regelmatig geverticuteerd moet worden, moet je regelmatig zaaien en tijdig het gazon bemesten. Door ons aan een schema te houden door het hele jaar heen kunnen we ervoor zorgen dat we een zo optimaal mogelijk gazon behalen, dat er mooi en verzorgd uit ziet.
Hoe is het gazon nu?
Voordat we met het onderhoud van een gazon beginnen is het goed om te weten hoe het grasveld er nu uitziet. Staat er veel onkruid in? Zijn er droogteplekken te vinden? Zijn er plekken waar het gras kort op elkaar groeit, terwijl op andere plekken juist weinig grassprietjes te vinden zijn? Of heb je juist een gazon dat meer uit mos dan uit gras bestaat? Door op deze kleine details te letten kunnen we een aantal conclusies trekken.
Ook kan het interessant zijn om op tijd een bodemmonster te nemen. Uit een bodemmonster kunnen we veel informatie afleiden. Zo geeft het bijvoorbeeld antwoord op de vraag of er voldoende mineralen in de grond zitten en of die mineralen ook daadwerkelijk het gras bereiken. Ook kunnen we zien of de grond voldoende organisch materiaal heeft.
Nadat we de mogelijke problemen hebben vastgesteld kunnen we toewerken naar een visueel eindbeeld voor het grasveld. Dit doen we door het gazon als een biotoop te bekijken. Daarna gaan we enkele vragen beantwoorden zoals mag er alleen gras groeien? Of mogen er ook madeliefjes aanwezig zijn?
Onderhoudsschema en bemesting
Voor een verzorgd gazon kiezen we er meestal voor deze eens per twee jaar te verticuteren en door te zaaien. Ook zorgen we ervoor dat er voldoende voeding in het voorjaar is waardoor het gras goed kan groeien. Dit doen we door het gazon te bemesten, eerst vier weken door middel van opstartmest die ongeveer vier weken werkt. Daarna gaan we over op andere organische meststoffen, daarbij kiezen we voor onderhoudsmeststoffen specifiek voor het gazon. Dit herhalen we iedere tien weken tot september. In december gebruiken we nog een najaarsbemesting voor het gazon. In december sluiten we het jaar af door nog kalk op het gras te strooien.
Door dit schema aan te houden gaat het gras beter groeien. Het is daarbij ook belangrijk regelmatig te maaien. Meestal zijn 10 tot 12 maaibeurten per jaar nodig, afhankelijk van het gewenste visuele eindbeeld. Bij veel onkruid kiezen we er vaak voor wat vaker te maaien, doordat het onkruid zich dan kapot groeit.
Een laatste tip: let erop dat het gazon in warme periodes niet te kort gemaaid wordt, anders riskeer je dat het gras sneller verdord, verdroogt en verbrand.
Door deze werkwijze aan te houden zou jouw gras groener moeten worden. Waarschijnlijk zelfs groener dan dat van de buren. Zullen we daar eens voor zorgen?