Skip to main content

Veel mensen denken dat planten alleen goed bloeien als ze vol in de zon staan. Dat is voor een gedeelte waar, want iedere plant heeft zonlicht nodig. Er zijn echter genoeg planten die houden van de schaduw. Groenblijvende schaduwplanten doen het goed op weinig zonlicht. Iedere tuin heeft wel een plek die het grootste deel van de tijd in de schaduw valt, en ook voor die plekken zijn er talloze vrolijke planten te vinden.

Niet iedere plant houdt evenveel van de zon

Plekken met weinig zonlicht zijn er in iedere tuin. De plantenwereld is ontzettend gevarieerd en heeft veel te bieden, ook voor de plekken waar er per dag minder dan drie uur zon is. Een kleine tuin met hoge muren, veel bomen of een tuin op het noorden is geen reden om geen groene, gezellige en kleurrijke tuin te hebben. Iedere tuin kan vrolijk zijn.

Schaduwplanten zijn schaduwminnend: ze verkiezen een koele standplaats boven de hete zon. Natuurlijk heeft iedere plant zonlicht nodig om te leven. Door middel van fotosynthese wordt lichtenergie omgezet in koolhydraten die worden gebruikt voor energie en als bouwstenen voor de plant. Alleen varieert de intensiteit van de lichtbehoefte aanzienlijk. Sommige planten hebben dus heel veel zonlicht nodig, andere maar een heel klein beetje. Er zijn dan dus ook verschillende schaduwlievende planten die prachtig bloeien.

Groenblijvende schaduwplanten houden je tuin levendig in de winter

Als je je een beetje verdiept in de mogelijkheden met schaduwplanten zul je er achter komen dat er verrassend veel keuze en variatie te vinden is. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Varen en Hosta? Of denk aan de Elfenbloem en het Kruipend Zenegroen.

Veel van deze schaduwzoekende planten zijn overigens groenblijvend in de winter. Daarom noemen we ze ook wintergroene schaduwplanten. Deze planten zijn dus het hele jaar waardevol voor je tuin en zorgen er voor dat je tuin er ook in het winterse seizoen prachtig bij ligt. Je hebt dus veel te winnen met het plaatsen van groenblijvende schaduwplanten.

Tips voor schaduwplanten en bloembakken

Natuurlijk is de hoeveelheid zonlicht of schaduw niet alles, en dat is bij schaduwplanten niet anders. Ook bij schaduwplanten moet er rekening mee worden gehouden of de plek droog of nat is, en wat de bodemstructuur van de plaats is tegenover wat voor een bodem een aangewezen plant nodig heeft. Bij het planten in de grond kun je een bodemmonster nemen om te kijken of de grond verbeterd moet worden (lees hierover meer in onze vorige blog).

Als je wintergroene planten in een bloembak wil zetten dan hier nog enkele tips. Let op dat er een overstort op de bloembak aanwezig is zodat overtollig water uit de bloembak weg kan lopen. Dit is enerzijds ter voorkomen van het verdrinken van de plant en anderzijds om het bevriezen van vocht in de bodem tegen te gaan. Dat kan je planten en bloembak stuk maken. In plaats van gewoon een bloembak met potgrond te vullen is het aan te raden om eerst eens te kijken naar wat voor ondergrond de planten nodig hebben. Soms is een wat zuurdere grond of een goed doorlatende bodemstructuur beter. Het is altijd aan te raden om klei expansie ofwel hydrokorrels onder in de bloem-plantenbak te leggen voor een goede afwatering.

Leave a Reply

Privacy Policy