Voor je het weet is het al weer zomer! Een tuin is net zo veranderlijk als de seizoenen. Om het hele jaar door te kunnen profiteren van een mooie en nette tuin zijn verschillende vormen van tuinonderhoud nodig. Elk seizoen vraagt om andere soorten onderhoudswerk, en daarom is het wel fijn om alles op een rijtje te hebben. De vorige keer in deze blogreeks met onderhoudsadvies bespraken we het voorjaar, dit zijn de seizoensadviezen voor de zomer.
Bemesten: organisch eerste keus
Het bemesten van de tuin moet herhaald worden met een interval van tussen de 8 à 10 weken. Zowel voor de borders als voor het gazon is het mogelijk om twee verschillende meststoffen te gaan gebruiken. Natuurlijk kiezen wij er weer voor een organische mest te gebruiken. Dit is immers beter voor je tuin en voor het milieu. Mocht je een gepast advies voor de bemesting van je tuin willen dan kun je altijd contact met ons op nemen. Wij nemen dan een bodemmonster waarop een toegespitst advies wordt uitgebracht. Wil je hierover meer weten? Lees dan hier verder.
Bewateren: voorkom verdamping
Dit en afgelopen jaar hebben we te maken gehad met droge zomers. Mocht het nodig zijn om bij te wateren in de tuin dan gaat de eerste keus uit naar het gebruik van grondwater. Het is beter om de bodem in één keer goed nat te maken dan iedere dag een klein beetje te beregenen. Dit komt omdat op een warme dag het in de tuin gebrachte water snel verdampt. In plaats van iedere dag een klein beetje water te geven dat verdampt is het daarom raadzaam om om de paar dagen een plek in de tuin goed nat te maken voor 20 minuten. Zo weet je zeker dat je planten profiteren van je beregening.
De plantenborders: dode bloemen knippen, schoffelen
We willen vooral zorgen dat de borders er mooi en verzorgd uit blijven zien. Waar nodig kan je dode bloemen uit de heesters knippen. Dit voorkomt dat de planten en heesters zaden gaan ontwikkelen en in sommige gevallen kan je hiermee een tweede bloei stimuleren.
Om het onkruid in de borders te lijf te gaan adviseren we om geregeld te schoffelen op warme zonnige dagen. Hierdoor droogt het onkruid op. In de nattere periodes kan je er voor kiezen om het onkruid los te hakken en met het wortelgestel uit de grond te trekken. In beide gevallen moet je na afloop van de werkzaamheden het tuinafval opruimen.
Het gazon: niet te kort maaien!
Let er bij het maaien van het gazon op dat je het niet te kort maait. Als je het gras te kort maait dan zullen er gele vlekken ontstaan. Daarnaast verzwak je je grasveld hiermee zodat het minder goed tegen droge periodes bestendigd is.
De verharding: vegen, onkruid tegengaan
Veeg de verharding geregeld een keer schoon, hiermee voorkom je dat onkruid tussen de tegels een voedingsbodem krijgt om in te groeien. Op het moment dat er teveel ongewenste kruiden tussen de verharding groeien kan je er voor kiezen dit te lijf te gaan door het weg te branden.
Hagen: knippen, één of twee maal?
De zomer is de periode wanneer de hagen geknipt mogen worden. De keuze is afhankelijk van het gewenste visuele eindbeeld, het type haag, en het aantal knipbeurten. Hagen kunnen een of meerdere malen geknipt worden. Als we de hagen 2 maal per jaar knippen zal de eerste keer rond juni zijn. De tweede keer dat de hagen dan geknipt moeten worden is richting het einde van het groeiseizoen (september), als de groei bijna uit de planten is. Op het moment dat er wordt gekozen om een haag maar een maal de knippen dan zal dit rond augustus gebeuren.
Zo is je tuin weer helemaal in orde om er de hele zomer optimaal van te kunnen genieten!
De blog over de herfst komt binnenkort!