Skip to main content

Kort gezegd is biodiversiteit de verscheidenheid aan plant- en diersoorten in een bepaald gebied. Hoe meer verschillende natuur, hoe beter. Dit wordt op veel plaatsen minder, door bijvoorbeeld landbouw of het kappen van bossen. Maar waarom is biodiversiteit eigenlijk belangrijk? Wij leggen het graag uit in deze blog!

 

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen zoals schimmels en bacteriën en de interactie daartussen. Denk aan een bos met verschillende soorten planten en bomen of een zee vol met verschillende soorten vissen en planten. Alles is met alles verbonden. Bomen met de bodem, bodem en het bodemleven met planten en planten met de insecten en ga zo maar door. Hierdoor is de aarde in een natuurlijke balans.

 

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Biodiversiteit versterkt natuurlijke systemen en maakt ze veerkrachtiger. Wanneer er meer biodiversiteit is in een bepaald gebied, zie je dat het gebied beter bestand is tegen bijvoorbeeld een storm of overstroming. Daarnaast is het ook belangrijk voor onze economie en gezondheid. Zo zijn er voor veel bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen biologische hulpbronnen nodig. Daarnaast hechten we ook veel waarde aan biodiversiteit om ons heen. Uit onderzoek blijkt dat mensen productiever zijn in een groene omgeving en daarnaast helpt de aanwezigheid van planten en dieren om ons te ontspannen.

 

Afname van de biodiversiteit

 Door de jaren heen is de biodiversiteit op veel plekken verslechtert. Dit komt door toedoen van de mens en heeft vaak te maken met het najagen van kortetermijnbelangen. Denk bijvoorbeeld aan het kappen van bossen, waardoor erosie ontstaat. Hierdoor spoelt de vruchtbare grond weg en op de lange termijn wordt de landbouwgrond onbruikbaar.

 

Hoe kan het dan wel?

De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Het kan de gevolgen van een plaag, vervuiling en klimaatverandering beperken. Een gemengd bos gaat bijvoorbeeld niet zo snel plat tijdens een storm in tegenstelling tot een dennenplantage. Natuurlijk zijn er veel landelijke of zelf wereldwijde projecten om de biodiversiteit te verbeteren, maar je kunt zelf ook al het een en ander doen. Denk bijvoorbeeld aan je eigen tuin. Haal een paar tegels eruit en vervang het voor vlinder- en bij- vriendelijke planten. Of vang het regenwater op voor in de tuin. Dit water kun je prima gebruiken om je planten water mee te geven. Heb je een grote tuin? Dan kun je een voedselbos overwegen. Heb je zelf geen tuin? Ook dan kun je je steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een groen dak. Zo heb je een extra stukje ‘tuin’ waar insecten graag op afkomen. Tegelijkertijd werkt het ook nog eens isolerend tegen de warmte in de zomer.

 

Leave a Reply

Privacy Policy