Skip to main content

We kennen allemaal de voorbeelden wel, er groeien paardenbloemen en madeliefjes in ons gazon en het gras groeit tussen de tegels. De rozenstruik op de hoek van het huis zit vol luizen, de eikenprocessie rups zorgt voor irritatie op onze huid en er zit een mierennest onder het pad naar de voordeur. Natuurlijk zijn hier een hele hoop middeltjes voor op de markt om dit snel en effectief op te lossen, maar vaak zijn deze schadelijk voor het milieu. Gelukkig komen er steeds meer middelen op de markt die wat minder schadelijk zijn voor de natuur dan de klassieke bestrijdingsmiddelen. Maar wat houdt die schade precies in? En wat zijn de alternatieven? 

Andere manieren van bestrijden 

Het gazon of een plantenborder kan ook dienen als leefomgeving op zich. Met andere woorden: hoe belangrijk is het dat er geen enkele paardenbloem, madeliefje of klaver meer in het gazon staat? In plaats van dat we deze met chemische middelen bestrijden zouden we deze ook kunnen aanpakken door geregeld te maaien en het gazon op een juiste manier te bemesten. Daarnaast kunnen we bepaalde planten gebruiken als indicatoren voor onze bodem. De grote brandnetel is bijvoorbeeld een indicator voor stikstof, een weegbree vertelt ons wanneer de bodem verdicht is en mossen zijn een perfecte indicator voor luchtvervuiling. Als we kennis hebben van welke planten waarvan een indicator zijn, kunnen we perfect aflezen welke voedingsstoffen wel en niet aanwezig zijn. In onze blog over bodemmonsters lees je hier meer over. 

Het tegengaan van onkruid tussen de tegels kan bijvoorbeeld ook door het simpel schoonvegen van de verharding. Hierdoor zorg je ervoor dat er praktisch geen voedingsbodem is voor onkruid tussen de tegels. Voor het onkruid dat er dan toch nog groeit, kun je thermische onkruidbestrijding toepassen. Door verhitting van het blad klappen de bladcellen en zal de wortel van het plantje uitgeput raken. 

Maak gebruik van natuurlijke vijanden 

Veel plagen hebben een natuurlijke vijand. In het geval van wol- en bladluis is dit het lieveheersbeestje. Voor muggen kunnen we een galwesp inzetten als natuurlijke vijand en de vogels kunnen rupsen opeten. Natuurlijk kunnen we naaktslakken ook gewoon uit de tuin rapen, bij schemer komen ze onder de planten vandaan en zijn ze gemakkelijk te verwijderen.  

Sterke planten zijn het halve werk 

Voor planten is het met name erg belangrijk dat ze sterk genoeg zijn. Ze zijn dan minder vatbaar voor ziekten en plagen. Om planten sterk te maken en te houden moeten we zorgen dat ze constant voldoende voeding ter beschikking hebben. De bemesting van de tuin stopt dus niet met warm weer, wij hebben dan immers zelf ook eten nodig. In de winter verbruiken planten minder, omdat ze dan in rust zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ze dan geen verzorging meer nodig hebben. 

Voor het sterker maken van planten moeten we zorgen dat ze constant voldoende voeding ter beschikking hebben. De bemesting van de tuin stopt dus niet als het warm is, zelf hebben we op dagen dat het warm is ook eten nodig. In de winter verbruiken minder omdat ze dan in rust zijn maar dat wil niet zeggen dat ze dan geen verzorging meer nodig hebben. 

Het onbedoelde effect van gifstoffen 

Het is inmiddels bekend dat het gebruik van gifstoffen tegen ziekten en plagen een negatieve invloed heeft op de omgeving. We bestrijden het ene beestje, maar de gifstoffen komen daardoor ook terecht bij andere soorten die dat ene beestje opeten. Zij worden dan onbedoeld ook aangetast door de gifstof. Dan hebben we het nog niet eens over het gedeelte dat we als mens zelf binnenkrijgen. We raden dan ook aan om zo min mogelijk gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Wanneer er geen andere optie is, zorg dan voor organische gifstoffen. 

Leave a Reply

Privacy Policy