Skip to main content

Wolluizen, momenteel is er een explosie van in de Beukenhagen. De wolluis is een klein insect dat gemiddeld 3 tot 6 mm groot wordt en planten beschadigd door er aan te zuigen. Vind je een witte poederlaag op je planten? Dan is wolluis waarschijnlijk de oorzaak. Hoe kom je er van af?

Wat doet een wolluis?

Wolluizen zijn een plaag omdat ze je planten aantasten door er aan te zuigen en zo de plant op den duur te verzwakken. De vrouwtjes scheiden een witte melige substantie uit, en ze zien er uit als een klein wit pluisje. Door middel van deze substantie beschermt de luis zich tegen kou en eventuele vijanden. Doorgaans kan je de luizen voornamelijk vinden op beschutte plaatsen, zoals in hagen.

Bij warm weer planten de luizen zich voort, en dat verklaart ook waarom er na een paar weken mooi weer opeens een explosie is van luizen. Luizen trekken ook nog eens mieren aan, want ze scheiden een plakkerige substantie uit waar mieren dol op zijn. Vaak zie je dan ook mierkolonies massaal de kleverige substantie bij de luizen weghalen.

Hoe bestrijd je wolluizen?

De makkelijkste manier om van wolluizen af te komen is door gebruik te maken van zijn natuurlijke vijand: het lieveheersbeestje. Lieveheersbeestjes zijn de luizen als lekkernij, en zullen dus vanzelf de plaag opeten. Ieder jaar hangen wij, in verschillende rondes, zakjes op met Adalia-larven (lieveheersbeestjes) om verschillende soorten luizen te lijf te gaan. Dit doen we in hagen, heesters en bomen, waar de luizen het meest te vinden zijn.

Naast het uithangen van de Adalia-larven is het ook mogelijk om met een harde waterstraal de luizen uit de beukenhagen te spuiten. Doorgaans geeft dit een vrij goed effect. Daarbovenop is dit een onschadelijke manier van bestrijding.

Leave a Reply

Privacy Policy